Kotter WR-6
Nieuwe Doorbraak in Zoektocht naar Verloren Vissersschip WR-6
Stichting Serenity Monitoring lanceert hernieuwde zoektocht naar WR-6 in Duitse Bocht
Maandag 15 juli 2024 markeerde de start van een ambitieuze expeditie naar het zoekgebied ten noorden van Helgoland, nabij het Duitse Waddeneiland Amrum. Met behulp van geavanceerde side scan sonarapparatuur, onderzocht Stichting Serenity Monitoring gedurende meerdere dagen nieuwe locaties. De stichting zet sinds kort hun nieuwe schip de W2 in: een robuuste voormalige Wasserschutzpolizei-boot van ruim 19 meter, perfect geschikt voor de ruige Noordzee.
De zoektocht naar WR-6 - beter bekend als de Pieter Albert - begon vier jaar geleden met een e-mail van Gert Lont aan Bert Kremer, waarin werd gevraagd naar oude kaarten en wrakgegevens van het gebied tussen het Duitse Waddeneiland Sylt en Terschelling. Dit leidde tot een afspraak in Wieringen, waar Gert Lont en Cees Meeldijk hun verzamelde informatie deelden. Bert, een ervaren vrijwilliger in onderwaterarcheologie en Noordzeesportduiker, bracht een schat aan kennis en data mee.
Door de coronapandemie en problemen met het oude schip van de stichting, kon de zeskoppige bemanning eerder niet naar het vermoedelijke zoekgebied. Deze periode werd benut om waardevolle contacten te leggen met lokale vissers, historici, internationale instanties, musea en maritiem experts. Daarnaast werden alle verzamelde kaarten gedigitaliseerd en over elkaar gelegd, waarbij gebruik werd gemaakt van kaarten van voorr en na 1967, om potentiële locaties uit te sluiten.
Tijdens een vakantie naar Sylt (D) en Romo (DK) werden belangrijke gegevens verkregen van lokale en Nederlandse garnalenvissers als Johan Rispens (ZK-8), Steven Korf (UK-166) en Jan Korf (UK-386). Bovendien leverde Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten nieuwe informatie aan via Walter en Tjalf-Jan Bakker van Terschelling.
Gedurende vier ideale dagen werden ruim 82 geselecteerde posities gecontroleerd en vastgelegd met side scan sonar. Enkele locaties voldeden aan de criteria voor WR-6 qua afmetingen. Deze posities werden vervolgens gedoken om de mogelijkheid van de Pieter Albert uit te sluiten.
Hoewel de WR-6 niet werd gevonden, leverde de zoektocht nieuwe vragen en aanknopingspunten op. Het onderzoek zal worden voortgezet in samenwerking met o.a. Duitse overheidsinstanties.
Onbekende Kotter Geïdentificeerd
Tijdens de laatste duik identificeerde het team een onbekende garnalenkotter. Na het vrijmaken van het registratienummer en de scheepsnaam bleek het te gaan om de Duitse SD-6 Cap Arkona uit Friedrichskoog, die in 2007 verging na een brand in de machinekamer.
Contact met de voormalige schipper van de SD-6 bracht emotionele reacties teweeg. Jan Voss en zijn familie zagen hun schip voor het eerst na 17 jaar weer terug, dat Jan anderhalf jaar voor het vergaan van zijn vader had overgenomen en volledig had gerenoveerd. De romp was nog intact, maar de stuurhut was door brand gesmolten. De mast was boven de lummels van de gieken afgebroken en lag op het voordek, de gieken lagen over de boorden en de visbomen lagen op de zeebodem alsof het nog aan het vissen was
Bert en duikteamlid Ernie de Jonge, onderwaterfilmer en 3D-modelmaker, reizen dit najaar naar Friedrichskoog om met Jan Voss te overleggen over de gegevens van de WR-6. Jan's kennis van het gebied kan cruciaal zijn voor het terugvinden van WR-6 en het bieden van afsluiting aan de nabestaanden.
Ondanks het niet vinden van de WR-6 beschouwt het duikteam van Stichting Serenity Monitoring de expeditie als een succes. Vele potentiële locaties kunnen nu worden uitgesloten, wat toekomstige zoektochten naar de WR-6 en andere vermiste vissersschepen efficiënter maakt.
Samen met Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten gaat het onderzoek naar de WR-6 door en blijft de hoop om de WR-6 te lokaliseren.
Duiken.
Bron Visserijnieuws